Shopping, Housing, bakning och knasiga frukter!

Hyfsat aktiv dag! Har lyxat till det med lite färgning av bryn och fransar idag 🙂 Skönt att slippa sminka sig värmen sen (och jo, jag ser INTE klok ut om jag e utan….i alla fall maskara för jag har väääääldigt ljusa fransar så det ser ut som jag inte har några…..). Fikat hemma hos Steffi, shoppat lite (inget kul direkt, bara apoteksgrejor…), och äntligen tagit mig i kragen o hälsat på Linda på http://mjhousing.se/ (i hennes lilla atelje ovanpå Expert i stan) som bara har så superfina grejor!!! Linda e fantastiskt duktig på både måla och skriva och göra personiga gåvor! Rekommenderar varmt hennes alster! Ser fram emot att träffa dig Linda så småningom i Thailand 😉

Ett urval av Housings handgjorda produkter
Foto från Housings hemsida

Och såååå skönt med solen framme idag oxå, mycket trevligare att vara ute då… och det var jag ju lite tvungen till idag…. kom käraste Lena och hälsade på för lite sladder över en kopp kaffe (utan kakor…. för det behöver jag definitivt INTE!) Tyckte jag då i alla fall…..Hade förträngt att det skulle bakas senare till mannens jobbfika…(Ett par dagar kvar bara på Barsebäck….) så det blev en flätebit i alla fall! Skit också!! Jaja, sitter stadigt i alla fall…. Så flätor istället för kanelsnäckor går mycket fortare…. Ingen frukt i flätorna dock men längtar efter att prova några av dessa när vi kommer till Thailand….

5 exotiska thailändska frukter

1. Mangostan

Kylande kastanj

Mangostanfruktens skal går i rött och brunt och frukten ser ut som en tomatstor kastanj. När den är färsk och nyskördad är det tunna skalet mjukt och det är lätt att öppna frukten med ett tryck på mitten. Men mangostanfrukten hårdnar med tiden och blir svårare att skala. Smaken är söt och påminner något om persika. Fruktköttet har en kylande effekt och smälter som glass i munnen.

2. Jackfrukt

En lång tungviktare 

Jackfrukten kan bli väldigt stor.Man har hittat frukter som vägt upp emot 45 kilo. Men vanligtvis är frukten mycket mindre än så. Fruktköttet är vitt till gult och saftigt med en sötsyrlig smak. Jackfrukten bör ätas nyskördad och när den väl är delad är den lätt att bryta isär till lagom stora bitar. När den inte är riktigt mogen kan den också användas som grönsak och kokas då vanligen i curryrätter och grytor.

3. Stinkfrukt

Hemsk men ljuvlig

Sydostasiens svar på surströmming? Precis som den förra anses durian, eller stinkfrukt som den också kallas, vara en delikatess hos lokalbefolkningen.Ruttet ägg, gammal sherry,vitlök är bara några beskrivningar
på doften. Skyltar med texten ”Durian är inte tillåtet här” är inte ovanliga. Men smaken är, i kontrast till lukten,himmelsk. Köttet har en krämig konsistens och påminner om gräddfylld vaniljkräm.

4. Rambutan

Hårig jordgubbe

Tänk dig en hårig jordgubbe och då får du en ganska klar bild av hur en rambutanfrukt ser ut. Frukten är oval och valnötsstor. Skalet är täckt av långa utskott. Detta gör att frukten ser hårig ut. Rambut betyder just hår på malay. Trots sitt avskräckande håriga yttre är rambutan mycket god. Fruktköttet är vitaktigt och nästan
genomskinligt med en frisk smak som påminner om fläder.

5. Vattenäpple

Rosendoft med päronform

Vattenäpplet härstammar från södra Indien, varifrån det spreds till bland annat Sydostasien. Frukterna hänger i klasar och är cirka 5 cm långa. Fruktköttet är vitt, saftigt och krispigt. Vattenäpplet smakar inte särskilt mycket – därav sitt namn – utan smaken är ganska neutral men något syrlig, doften är mild och brukar liknas vid rosor.

Artikel från tidningen Vagabond 
Nä minsann, nu kallar bingen! 
4 dagar!!!

Kanelbulle från svenskt bageri på Koh Lanta 2012

Keep your face towards the sun and let the shadows fall behind you…

Chiao!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.