Phuket del 6 & Hong Kong dag 3

Naturligtvis kan det ju vara bra att veta hur man kan ta sig runt på den här ön också….. Lite tips! Del 6!

Phukets kommunikationer

Phuket är en ingen jättestor ö att ta sig runt på och det finns bra kommunikationer. Bussar trafikerar nästan hela ön under dagtid och det är både enkelt och prisvärt att ta sig runt. Till vissa delar av ön måste resan ske med taxi eller tuk-tuk. 
Ska du resa på vattnet till någon av de andra stränderna eller närliggande öarna finns det lika bra förbindelser på vattnet. Oberoende om du reser i grupp eller hyr en egen båt, långtail eller speedboat, halvdag, heldagsutflykt eller kanske kombinerar boendet med flera dagar på någon favoritö så kommer du att uppleva en fantastisk natur, härliga stränder och en underbar gästfrihet.

Hyra bil i Thailand
Det finns ett antal företag som hyr ut bilar för den som vågar sig på att köra i Thailand. Men kom ihåg att trafikrytmen skiljer sig stort mot den vi är vana vid i Sverige, det är vänstertrafik och skulle olyckan vara framme kommer du med all sannolikhet att anses vara vållande till den då du anses ha mest pengar!! Det är naturligtvis ett behagligt sätt att färdas på, du väljer din egen takt och kan stanna när du vill. Viktigt är såklart kolla så det ingår försäkring !
VIKTIGT! Kör aldrig med alkohol i kroppen!!

Moped o motorcykel

Motorcyklar och mopeder är bland de mest populära sätten att ta sig fram på i Thailand, mycket tack vare den låga kostnaden och tiden man sparar. Motorcyklar används också som taxis, både inne i städerna och på landsbygden, och erbjuder ett snabbt och smidigt sätt att ta sig till sin destination.
Att hyra en motorcykel och köra själv är också billigt, men också tämligen farligt.
Precis som när du hyr en bil bör du kontrollera att det inte är några skador eller repor på motorcykeln, eftersom du i så fall kommer att bli ansvarig för dessa när du lämnar tillbaka motorcykeln, så även här är det viktigt att kolla så det ingår försäkring. Det är lag på att använda hjälm i Thailand och ett klokt val oavsett med tanke på antalet olyckor.
VIKTIGT! Kör aldrig med alkohol i kroppen!!

Motorcykel taxi

Liksom tuk tuk är dessa tillgängliga 24 timmar om dygnet och priserna förhandlingsbara. Alla motorcykel taxiförare bär västar i olika nyanser som indikerar vilken grupp de tillhör. De finns koncentrerade till gator eller framför entréer till köpcentrum. De är billiga men hjälm tillhandahålls inte.

Taxi

Det finns gott om taxi i Thailand. I stort sett alla har taxameter. Det är dock inte alltid de används. Det är därför en bra idé att avtala priset i förväg. Inte alla taxichaufförer talar engelska, så se till att alltid ha destinationen nedskriven på thai.

Songthaews (”två säten”)

Det billigaste sättet att ta dig runt på är med blå songthaew-minibussar (en pickup med bakre kapell och ett par bänkar), som trafikerar linjerna mellan Phuket City och alla de stora stränderna 07:00 till 17:00. Det kostar 30 baht, och alla bussar avgår regelbundet från Phuket City Ranong Road. På stränderna kan du fånga dem samt längs huvudvägarna. Tyvärr finns det ingen songthaew tjänst mellan stränder, försök har gjorts men har alltid mött starkt motstånd från ”tuk tuk maffian”. och säkerheten är ett bekymmer.

Tuk tuks

Dessa små fordon, som har lite annorlunda utseende mot de tre-hjulingar man är van att se i bla Bangkok, är ett praktiskt sätt att ta sig runt på. Dock är priset högt på Phuket i jämförelse med andra delar av Thailand, särskilt om du fångar en i Patong eller Kata-Karon. En kortare tur inom stan kan kosta ca 100 baht och från Patong till tex Nai Harn kostar det 500 baht. Prisförhandling innan resan är viktigt. Om en förare erbjuder gratis eller mycket billiga resa, räkna tar dig till flera olika guldsmeder och butiker på vägen, de ger honom en provision från butiksägaren i förhoppning om att du ska handla.

Till fots

Promenera kan vara svårt då det är ont om trottoarer och inte alltid så bra att gå på vägarna. Övergångsställen finns även om dom inte har någon större funktion…. I stort sett ingen stannar för gående…. Och om man ändå är ute och promenerar, ha ALLTID en ficklampa tillhands!!!! Här är inte så fullt utbyggt med gatubelysning och det blir mörkt tidigt.

 

Fortsätter vår dag två i Hong Kong i det fina vädret! Solen skiner och det är lagom varmt, ca 28 gr, för sightseeing. Idag tog vi Star Ferry (ett måste tydligen när man e i Hong Kong…) över till Hong Kong Island sidan. Strosade runt, besökte Hard Rock Cafe (typ obligatoriskt där dom finns……), åkte gammal spårvagn och tunnelbanan tillbaka till fastlandssidan. Käkade lunch på världens billigaste Michelin restaurang, Tim Ho Wan – supergott, och på kvällen var vi ju såklart tvugna att åka upp i världens högsta skybar! 484 m upp i luften! Vån 118, de e HÖGT!! Men häftigt! Vilken utsikt och superfin bar, både utedelen och inomhus (det ligger i Ritz-Carlton huset så det var rääääätt flådigt överallt…. Inte vår liga riktigt… men nu har vi varit där! Åkte sen vidare till Mong Kok på lite marknad och strosande bland detta myller av folk innan vi avslutade med en öl i närheten av hotellet. Lagom lugn dag alltså!!

18.4
18.4a
18.4b
18.4c
”Njut av livet,
Det pågår nu”
Sawadee!!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.