Glasburken och två koppar kaffe

Idag har varit en riktig slappedag….. Gofrulle med prinsessan Elvira med mamma och pappa och moster 🙂 Mysigt! Har ju som sagt sorterat en hel del papper nu inför resan och hittade en text som jag fick av min lärare när jag gick min floristutbildning för ett litet tag sen….. 😉 Tycker den är rätt passande så tänkte ni alla kunde få ta del av den också (finns säkert någon som redan läst den).
Håll tillgodo!

När saker och ting i ditt liv nästan har blivit för mycket för dig att hantera, när dygnets 24 timmar inte känns nog, kom ihåg glasburken och två koppar kaffe!

”En professor stod inför sina filosofstudenter med några föremål på bordet framför sig. När lektionen började lyfte han under tystnad upp en mycket stor och tom glasburk och började fylla den till kanten med golfbollar. 
Han frågade sedan sina studenter m burken var full. Studenterna samtyckte til att den var det.
Då lyfte professorn upp en ask med småsten och hällde dem i burken. Han skakade den lätt. Småstenarna rullade ner i tomrummen mellan golfbollarna.
Återigen frågade han studenterna om burken var full. De höll med om att den var det. Därefter lyfte professorn upp en ask med sand och hällde sanden i burken. Naturligtvis fyllde sanden upp resten a tomrummen.
Han rågade ännu en gång om burken var full. Studenterna svarade med ett enhälligt JA!
Då lyfte professorn fram två koppar kaffe som stått under bordet och hällde hela deras innhål i burken, vilket effektivt fyllde upp det återstående tomrum som kunde finnas kvar mellan sandkornen. Studenterna skrattade.
-Nu, sa professorn medan skratten klingade ut, vill jag att ni påminns om att den här burken representerar ert liv. Golfbollarna representerar de viktiga sakerna – Familj, barn, hälsa och annat som ligger passionerat i ert hjärta. Sådant som – om allt annat gick förlorat och bara dessa återstod – ändå skulle uppfylla och berika ert liv. 
Småstenarna representerar andra saker som betyder något, som ett hem, jobb och bil. Sanden representerar allt annan – småsaker.
– Om ni lägger sanden i burken först, fortsatte professorn, går det inte att få plats med golfbollarna eller småstenen. Samma sak är det med livet. Om du lägger all tid och energi på småsaker finns det inte plats för det som är viktigt för dig.
Så, var uppmärksam på det som är oumbärligt för din lycka och förnöjsamhet. Umgås med dina nära och kära. Ta med din partner ut på middag. Ägna en omgång till åt det som gör dig passionerad. Tids nog kan du städa huset och annat som är mindre viktigt. Ta hand om ”golfbollarna” först – sakerna som verkligen betyder något.
Återställ det som ä VIKTIGAST i DITT LIV! Resten är bara sand! En av studenterna räckte upp sin hand och frågade vad kaffet representerar.
Professorn log – Jag är glad att du frågar. Kaffet finns med för att visa er; att hur fullt och pressat ert liv än känns, så finns det alltid plats för en fika med en vän! 

Big Buddha Phuket Juni 2009

”We are shaped by our thoughts, 
We become what we think
When the mind is pure
Joy follows like a shadow that never leaves”
Buddha

Chiao!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.