Fakta om Patong och gamla foto

Nu är det ju ett litet tag sen jag skrev om Phuket i stort så nu är det dags för lite historia och fakta om Patong beach

För inte alltför länge sen var Patong en plats där pirater kämpade och var en viktig handelsmellanlandning mellan Indien och Kina. Under 1940-talet kunde invånarna i Phuket inte ens nå den lilla fiskebyn Patong genom de tjocka, täta tropiska skogarna. En grusväg byggdes 1947 och Patong blev tillgänglig för resten av invånarna på Phuket. Ån 1976 byggdes grusvägen om till en riktig väg och 1979 kom elen till Patong.  

De första internationella resenärerna kom 1980 (tror det var några som hittade hit under 70-talet också men dom var inte många…) till en paradisstrand med ett fint korallrev en bit ut i havet. Främst var det europeiska och australiensiska turister. Den första svensken att öppna en bar i Patong var en man, Gotland (han nämns med det namnet överallt men vet inte om han verkligen hette så….) och han var även den första att ha två barer i Patong. Mer om honom och gamla Patong kan ni läsa på denna sidan här! Många häftiga gamla bilder! Sedan 1994 har Patong växt explosionsartat till att idag vara den största turistorten på Phuket.  

8.4p
Foto lånade från nätet
8.4q
Foto lånade från nätet
8.4o
Foto lånade från nätet

År 2004 förstördes stora delar av av hotell och restauranger/butiker av tsunamin men Patong återhämtade sig snabbt och inom ca 1 år var det mesta återuppbyggt och utvecklingen fortsatte. 

Stranden i Patong är Phukets mest exhibitionistiska strand och här vimlar av turister tillsammans med försäljare, massörer och jetskiuthyrare (dock lite mindre numera efter militärkuppen maj 2014). Perfekt för dig som vill har nära till restauranger och shopping men inget för dig som vill sola i lugn och ro. Stranden sträcker sig nästan 3 km och ansågs till för några år sedan vara Phukets mest exklusiva varav ett av skälen kan vara den härliga vita finkorniga och långgrunda stranden. Den norra delen av stranden ses som något lugnare. 

Det råder ingen som helst brist på matservering i Patong! Här kan man hitta allt, från billiga matvagnar till riktiga lyxrestauranger. Och naturligtvis finns här ju såklart även bl a MacDonalds, Starbucks, The Pizza Co och Subway.

Och shopping finns här i massor! Både strandförsäljare och andra gatuförsäljare där du kan hitta allt från jeans till elektronik. Priserna är i stort sett alltid satta i överkant och det gäller att pruta! Men pruta bara om du har för avsikt att köpa varan och gärna med ett leende på läpparna. Här finns också köpcentret Jungceylon.

Här finns gott om aktiviteter och på beachen kan man hitta både vattenskotrar, fallskärmsflygning & massage. Man kan även ta en tur med en longtailbåt för att utforska någon av alla grannstränder eller närliggande öar. Priserna kan variera kraftigt så det är lite bra om man är påläst! Patong är väldigt känt för sitt rika nattliv och här finns det massor av barer och nattklubbar.

Ja det var lite fakta och tips om just Patong och vår egen Topp 5 och Botten 5 lista om Patong kan ni läsa här.

8.4a6

Patong Beach 2015
Patong Beach 2015

Efter ännu en varm dag blev det hämtemat istället för att äta ute (hade inte så mycket i kylen så jag kunde inte laga nån mat direkt….. jag skyller på det i alla fall….. ) och det är ju helt okej att bara sitta kvar i sin vackra sarong och bikinin och käka middag i 30 graders värme kl halv nio på kvällen… De e lyx!

hulken

”Your life is your journey”

Sawadee!!

12 thoughts on “Fakta om Patong och gamla foto”

  1. Idag har Gotland Khao Laks bästa hak: Scandinavian Corner, kanon mat och fina bungalows och självklart bäst service.

    1. Ja, det hade varit fantastiskt att få uppleva Thailand på denna tiden! Om jag har mixat ihop bilderna (och idag har jag sett att det nog är många av dina bilder Gotland eller?) så tar jag tacksamt emot rättelse!! Och naturligtvis ett ok att använda bilderna! Jag hittade dom i en rysk (!) tidning på nätet……. Hoppas på att en dag ta oss upp till Khao Lak och käka hos dig 🙂 Tack för responsen!!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.